Balance i livet

Livsstil med omtanke...

Vi lever sundt

Vi lever sundt. Måske har sundheden aldrig været højere, og mere tilgængelig end den er i dag. Bøger, blade, de sociale medier og tv flyder over af info om vejen til sund livsstil. En sand flod af alverdens forslag til en sund krop. Ingen undskyldning for ikke at leve sundt, kunne man fristes til at tænke…

Og paradoksalt nok, så viser undersøgelser at omkring hver tiende dansker ofte føler sig stresset, og at kvinder føler sig mere stressede end mænd. Tallet har været stigende de sidste 15 år. 

Stress - en naturlig reaktion

Stress er imidlertid en naturlig reaktion, og en måde hvormed kroppen bedre kan arbejde sig igennem en given vanskelig situation. Stressen skal lægge sig igen, når situationen er løst. Problemerne opstår altså først, når vi føler at den ene vanskelighed afløser den anden. Når vi vedvarende ønsker at noget bør ændres, gøres anderledes eller slet ikke matcher os… - men vi føler os ude af stand til at ændre det. Udleve det. En sådan tilstand er kroppen slet ikke designet til at kunne udholde i længden.

Men sund kost og stress burde jo ikke hænge sammen. Ikke desto mindre, så sker det altså alligevel… 

Det er sundt at være glad

Sund livsstil handler nemlig ikke kun om kost. Det handler i særdeleshed også om glæde. Ja, måske mere end vi aner, når alt kommer til alt. Den ægte glæde, som kan mærkes i kroppen. Den er vigtig.

Vi har brug for balance. Alt med måde. Livet handler ikke om enten eller. Ligesom intet er hverken sort eller hvidt.

Fordi man ynder at leve sundt, kan man jo sagtens have lyst til søde sager ind imellem. Naturligvis. Men hvis man gerne vil fremstå stærk og ansvarlig, så kan det måske være svært at erkende at man også er til slik, kager og chips. 

Balance gennem ærlighed

I arbejdet med at skabe en god balance i tilværelsen, kræver det, at vi først og fremmest er ærlige over for os selv.

”Sure tanker giver surt miljø”. Tjek dine tanker. Undersøg om de indeholder mange ”bør”, ”skal” eller ”burde”. Intet er mere stressende end at føle, at man burde det ene, eller ikke må det andet. Vær også opmærksom på om du dømmer dig selv, hvis du skejer ud en gang imellem. Man kan sagtens være et sundt og ansvarligt menneske, selvom man ind imellem ønsker sig noget fra en helt anden hylde.

Erkend, at man sagtens kan være sund og glad, selvom man ikke altid er det. Lad være med at søge det perfekte. Undersøgelser viser, at de lykkeligste mennesker er dem, der tør stå ved deres egne behov, lyster og ønsker.  

Balance. Balance. Balance

 Når vi opdager at vi ikke altid lever efter vores sande prioriteter, forstår vi måske bedre hvorfor vi føler os stresset. Og så er det langt nemmere at gøre noget ved det.

Ingen er perfekte. Og det er jo perfekt at vide, i den tid hvor alt er muligt.

Vi har hver især et ansvar for at skabe os et liv uden tilbagevendende dårlig samvittighed. Eller stress af længerevarende karakter.
Og i denne proces, handler det ikke nødvendigvis kun om at sige NEJ TAK, det handler måske i lige så høj grad om at sige JA TAK. Balance.


Del denne artikel med dine venner