Nu havde du lige styr på Magnesium Citrat. Så hvad skal vi med Magnesium Glycinat?
Eller skulle vi måske hellere holde øje med Oxid, Ascorbat, Taurat eller noget helt andet?
Vi har tilladt os at vælge på dine vegne. Hér er en forklaring til de nysgerrige.
Magnesium er altid bundet til andet end sig selv
Som udgangspunkt er grundstoffet magnesium i naturen altid bundet til et andet molekyle. Man taler om “komplekser” eller “bindinger”.
Når vi taler om magnesium som kosttilskud – skal vi primært forholde os til, hvilke andre molekyler, magnesium binder sig til.
Magnesium som kosttilskud kan i store træk fås i to kategorier: Som organiske eller uorganiske salte.
- Magnesiumoxid er eksempel på et uorganisk magnesiumsalt, der består af magnesium og ilt, der begge er grundstoffer – som vi kender fra det periodiske system i fysiktimen.
- Magnesiumcitrat og magnesiumglycinat er eksempler på organiske magnesiumsalte, hvor magnesium er bundet til hhv. citronsyre (= Citrat) og aminosyren glycin (= Glycinat).
Andre former for organiske magnesiumsalte er magnesiumlysinat, magnesiumorotat og magnesiumtaurat.
En aminosyres funktion? Vi ved, at der skal aminosyrer tilfor at bygge et protein. Nogle aminosyrer kan kroppen selv producere ud fra andre aminosyrer, mens en række aminosyrer skal tilføres via kosten. De aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne, kaldes essentielle aminosyrer.
Et proteins funktion?
Proteiner er molekyler, som findes overalt i kroppen. De har det tilfælles, at de er opbygget af aminosyrer, der binder sig til hinanden, som perler på en tråd – kæder af aminosyrer, der folder sig sammen i en bestemt struktur.
Så er vi tilbage tilspørgsmålet
Hvorfor vælger vi magnesium som Glycinat?
Fordi Glycinat-bindingen er organisk og aminosyrer optræder naturligt i kroppen i forvejen.
Spis dig til Magnesium
Forskere vurderer, at en gennemsnitlig person indeholder omkring 25 g. magnesium, og at omtrent´ halvdelen af det er i knoglerne. Hvis den daglige kost er sund og nærende, er det opfattelsen, at du ikke behøver yderligere tilskud
Magnesium findes primært i naturlige, uforarbejdede fødevarer. De bedste kilder til magnesium omfatter fødevarer, der indeholder kostfibre, såsom:
- Mørkegrønne bladgrøntsager, broccoli, squash
- Frø og nødder, især mandler
- Bønner og linser
- Fuldkorn
Det travle mineral
Magnesium anses for at bidrage til flere end 300 enzymsystemer, der regulerer forskellige biokemiske reaktioner i kroppen, herunder proteinsyntese, muskel- og nervefunktion.
Muskelfunktion
Magnesium bidrager til en normal muskelfunktion samt til at vedligeholde normale knogler og tænder.
Energistofskifte
Magnesium bidrager til et normalt energistofskifte samt til at mindske træthed og udmattelse.
Nervesystem
Magnesium bidrager også til nervesystemets normale funktion og til en normal psykologisk funktion.
Proteinsyntese
Desuden bidrager Magnesium til en normal proteinsyntese, og spiller en rolle i celledelingsprocessen og i elektrolytbalancen.